ΣΧΕΔΙΟ

Το σχέδιο είναι η αλφαβήτα των εικαστικών τεχνών. Μέσω αυτού εκπαιδεύουμε το μάτι μας να αντιλαμβάνεται τόνους, χρώματα, σχήματα, αναλογίες. Το σχέδιο είναι μία γλώσσα έκφρασης. Μαθαίνουμε τους κανόνες για να μπορούμε να τους σπάμε. Το μάθημα διδάσκεται μέσω της παρατήρησης συνθέσεων που στήνονται στο χώρο. Οι συνθέσεις αυτές φτιάχνονται λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη οπτική αντίληψη και την καλλιέργεια του αισθητικού μας κριτηρίου. Δουλεύουμε ακολουθώντας το ταξίδι της σκιάς προς το φως μαθαίνοντας έτσι να ξεχωρίζουμε χρωματικούς μικροτόνους.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Το μάθημα της ζωγραφικής διδάσκεται με δύο τρόπους: α) με συνθέσεις στο χώρο, για όσα άτομα έχουν κατακτήσει τις βασικές αρχές του σχεδίου και β) από εικόνες έργων γνωστών καλλιτεχνών, που δεν έχει ως προαπαιτούμενο την εκμάθηση σχεδίου. Δοκιμάζουμε διάφορα μέσα (παστέλ, ακρυλικά, μελάνια, κλπ) ώστε να βρούμε ποιο είναι αυτό που μας ταιριάζει. Μαθαίνουμε να κάνουμε μίξεις χρωμάτων για να μπορούμε να φτιάχνουμε όποιο χρώμα επιθυμούμε, εκπαιδευόμαστε έτσι και στη θεωρία χρώματος. Μελετάμε το έργο γνωστών καλλιτεχνών παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά της δουλείας τους και προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που προσδιορίζει το προσωπικό τους στυλ. Με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και καλλιεργούμε την αισθητική μας αντίληψη ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ποικίλες τεχνικές σε πρακτικό επίπεδο. Πλέον το όριο είναι μόνο η φαντασία μας.

ΓΛΥΠΤΙΚΗ

Ο φυσικός πηλός είναι ένα εύπλαστο γήινο υλικό. Ο τρόπος που το δουλεύουμε θέτει σε κίνηση ολόκληρο το σώμα. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος δημιουργούμε, ως επί το πλείστον, ολόγλυφες φόρμες. Δουλεύουμε από παρατήρηση αλλά και ελεύθερα με σκοπό την εκμάθηση, την αισθητική καλλιέργεια, την απελευθέρωση της φαντασίας. Με τα δάκτυλα μας και με τη βοήθεια εργαλείων επεξεργαζόμαστε τον πηλό, μέχρι να επιτύχουμε την επιθυμητή μορφή. Αφού εξοικειωθούμε με το υλικό και την διαδικασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας γλυπτά από το μηδέν.

ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Στο εργαστήριό μας διδάσκεται η τεχνική της ξυλογραφίας. Βλέπουμε έργα καλλιτεχνών και δοκιμάζουμε τα εργαλεία χάραξης σε ένα πρόχειρο ξύλο ώστε να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνικής αυτής. Φτιάχνουμε το σχέδιο μας σε χαρτί το οποίο έπειτα μεταφέρουμε στο ξύλο μας. Μετά κάνουμε τη χάραξη στο ξύλο, τη μήτρα όπως αποκαλείται, και τέλος τυπώνουμε το έργο μας στο χαρτί. Το πιο σύνηθες είναι να τυπώνεται το έργο με μαύρο μελάνι σε άσπρο χαρτί. Εμείς όμως δεν βρίσκουμε το λόγο να μείνουμε εκεί και έτσι ενθαρρύνουμε τον πειραματισμό τυπώνοντας με μελάνια σε διάφορα χρώματα και επιφάνειες.